Rode Panda
VOGELPARK AVIFAUNA

Bijzonder! Kiwi uit het ei

Vijf jaar na de Nederlandse primeur is er wederom een kiwi uit het ei gekropen in Avifauna. Wij zijn trots op deze unieke gebeurtenis. In 2018 was Tuatahi het allereerste kiwi kuiken ooit in een Nederlandse Dierentuin en dat maakt het jonge gezonde kuiken Maia de tweede.
Papegaai Gespiegeld

Een kiwi uit het ei gebeurt ook maar zelden, omdat het een ingewikkeld proces is. Alleen al het maken en leggen van het ei door het vrouwtje duurt 3 weken. De kiwi legt verhoudingsgewijs ook nog eens het grootste ei, waarbij het ei zoveel plek inneemt dat het vrouwtje tijdelijk niet kan eten. Daarna begint de man aan een extreem lange broedtijd van gemiddeld 80 dagen. Dit is onder vogels de langste broedtijd. Nadat het kuiken uit het ei kruipt helpt de vader het 10 dagen op gang, waarna het kuiken helemaal zelfstandig moet leven.

Het kerngezonde kuiken groeit goed en is een meisje genaamd Maia. Deze Maori meisjesnaam betekent dapper, vol vertrouwen. De naam is een eerbetoon aan de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland.

Noordereiland kiwi’s komen in het wild alleen in Nieuw-Zeeland voor en zijn loopvogels die ’s nachts actief zijn. Met hun gevoelige snorharen en uitstekende reukvermogen vinden ze in het donker gemakkelijk hun eten. Ook bij ons slapen de kiwi’s overdag. Door de geïnstalleerde camera’s kunnen bezoekers de (slapende) kiwi wel bezichtigen zonder hun natuurlijke leefpatroon te verstoren.

De kiwi heeft een kwetsbare status en neemt in aantal af. Niet alleen de mens, maar ook verlies van leefgebied en andere dieren zoals, ratten en marters vormen een bedreiging.

Dagelijks kunnen bezoekers om 16.30 uur kijken bij de gezondheidscheck van de kiwi. Ze wordt dan gewogen en zo zie je haar van dichterbij!

kiwi Maia
Beukenblad2@2x
Papegaai Gespiegeld

Misschien ook interessant om te lezen

Leeg Nest Stellers

Broeden Stellers zeearenden helaas mislukt

Stellers Zeearend

Eerste ei Stellers zeearenden uitgekomen! Kijk live mee via de site.

3

Avifauna helpt: Uitgestorven papegaai soort keert terug op Aruba

Avifauna Scheurkader