ONZE NATUUR

Paardenkastanje

Deze grote boom stond er al toen ons vogelpark werd geopend en heeft waarschijnlijk vóór die tijd ook al veel meegemaakt. Paardenkastanjes kunnen namelijk heel groot én oud worden. Een leeftijd van 100 tot 200 jaar is geen uitzondering, en de stam kan een omtrek van zes meter bereiken, met een kroon van meer dan 15 meter doorsnede.
Rode Panda
Beukenblad Met Blur

Een echt paardenmiddel!

Deze boomsoort wordt met name gebruikt voor het hout, want de kastanjes zijn giftig voor de mens. Daarentegen worden de kastanjes wel verwerkt in geneesmiddelen voor paarden, ter bestrijding van luchtweginfecties. Een echt paardenmiddel dus, vandaar ook de naam! In de middeleeuwen werd het bij je dragen van kastanjes als remedie aanbevolen voor reumatiek, maar die kennis is door de moderne medische wetenschap achterhaald. Wat juist weer ‘in’ raakt, is om van kastanjes een wasmiddel te maken. Een mooi ecologisch alternatief voor synthetische wasmiddelen!

Rond augustus-september gaan de bladeren van deze kastanjeboom bruine plekken vertonen. Dat is nog geen voorbereiding op het bladverlies van het najaar, maar het gevolg van een minuscuul nachtvlindertje, de ‘paardenkastanjemineermot’. De rupsjes van deze soort leven van bladmoes. Ze zijn zo klein dat ze in het blad kunnen leven en daar schade veroorzaken. Uiteindelijk zal het blad afsterven. Als je goed kijkt op de bladeren, of op de stam, kun je deze prachtige vlindertjes misschien zien. Het is wel goed zoeken, want ze zijn slechts 5 millimeter groot.

Rondje Paardenkastanje
Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Engelse naam

Horse chestnut

Wetenschappelijke naam

Aesculus hippocastanum

Herkomst

Balkan

Bloeitijd

Mei-juni

Hoogte

20 tot 35 meter

Bijzonderheden

Van kastanjes kun je wasmiddel maken

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

GROEN, GROENER, GROENST!

Sinds de opening in 1950 is Vogelpark Avifauna uitgegroeid tot een oase van groene natuur in een steeds dichter bevolkte Randstad. Het vele groen draagt niet alleen bij aan de beleving van bezoekers, maar maakt ons dierenpark ook tot een essentieel onderdeel van het recreatieve landschap van Zuid-Holland. We geven dan ook veel prioriteit aan het behoud en de versterking van de groenstructuur. Wist je bijvoorbeeld dat we werken met zeer gedetailleerde beplantingsplannen? Daarin benutten we iedere vierkante meter van het park om de verschillende gebieden een gevarieerd en natuurlijk aangezicht te geven.

Avifauna Scheurkader