Stem op ons!
Rode Panda
ONZE PROJECTEN

Project IJsvogel

In samenwerking met Stichting Landschapsfonds Alphen aan den Rijn en omstreken (SLA) heeft Vogelpark Avifauna ‘Project IJsvogel’ opgezet. In het kader van dit project is een nieuw natuurgebied aangelegd op twee voormalige weidepercelen langs het Rietveldse pad. Dit gebied vormt een perfecte plek voor ijsvogels en biedt de vogels mogelijkheden om jongen groot te brengen.
Papegaai Gespiegeld

Optimale broedomstandigheden

In Nederland is het aantal broedende ijsvogels erg wisselvallig. Strenge winters zorgen voor veel sterfte bij deze vogelsoort. Om dat te compenseren kan de ijsvogel veel jongen grootbrengen tijdens het broedseizoen, maar dan moeten de omstandigheden wel gunstig zijn. Een goed beheer is dus erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de omstandigheden in dit natuurgebied optimaal blijven voor de ijsvogel, dus met bomen, struiken, ondiepe en diepe plassen, riet en bloemenweiden.  

Omarmd door mens en dier 

Project IJsvogel richt zich echter niet alleen op de ijsvogel. Het gebied is inmiddels gretig omarmd door mens en dier. Op het schelpeneiland in de grote plas broeden de scholekster en de visdief. Diverse paartjes oeverzwaluwen hebben in de speciaal daarvoor aangelegde wand hun jongen grootgebracht. Om de ontwikkeling van het gebied te monitoren, is er een camera geplaatst en deze heeft al de eerste roerdomp gespot. Inwoners en bezoekers van Alphen aan den Rijn wandelen hier graag en nemen plaats in de vogelkijkhut om op hun gemak al dat moois te bekijken.  

Onze bijdrage  

Naast de financiële steun die Avifauna biedt aan dit project, ondersteunen we het project ook educatieve wijze. Als onderdeel van het NME-programma organiseren we natuurlessen in het gebied, en daarnaast helpen we met het beheer. 

opening project ijsvogel
Beukenblad2@2x
Papegaai Gespiegeld

Overige projecten...

witkopgier

Gieren in Afrika

Een gezamenlijke inspanning om in Afrika de snelle daling van het aantal gieren te stoppen.
Europese Ooievaar

STORK Ooievaars

Gelukkig komen er steeds meer ooievaars, maar hoe ontwikkelen en verspreiden zij zich?
Patrijzen

Patrijzen in het Groene Hart

We bedachten een reddingsplan om de patrijs te behouden in het Groene Hart.
Avifauna Scheurkader