ONZE NATUUR

Schijnbeuk

De schijnbeuk is een twijfelgevalletje. Het is een grote struik, die echter prima in de categorie ‘bomen’ zou passen. De schijnbeuk heeft grillige takken die er ook in de bladloze winterperiode nog bijzonder uitzien. In de lente en zomer heeft de struik kleine groene blaadjes, die in de herfst geel kleuren. Als de blaadjes gekneusd worden, kunnen ze naar kaneel ruiken.
Rode Panda
Beukenblad Met Blur

Goed bestand tegen de vorst

In Nederland kan de schijnbeuk (ook wel Arctische schijnbeuk genoemd) een hoogte bereiken van ongeveer zes meter, maar onder de juiste omstandigheden in Patagonië kan de arctische schijnbeuk zelfs 17 meter hoog worden. De grote struik is erg goed bestand tegen strenge vorst. Dat is maar goed ook, want deze boomsoort is te vinden op 56° zuiderbreedte. Het is daarmee de meest zuidelijk voorkomende boomsoort. In Chili en Argentinië wordt deze soort aangetroffen in bergbossen en dalen. In 1830 is de boom voor het eerst in Europa ingevoerd, in Engeland.

De zaden vallen in oktober en dan verspreiden verschillende soorten knaagdieren deze zaden naar hun ondergrondse voedselvoorraden. Daar weten altijd wel een paar zaden te ontkiemen.

 

Rondje Schijnbeuk
Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Engelse naam

Antarctic beech/False beech

Wetenschappelijke naam

Nothofagus antarctica

Herkomst

Zuid-Amerika (het zuiden van Chili en Argentinië)

Bloeitijd

Mei-juni

Hoogte

6 tot 15 meter

Bijzonderheden

De schijnbeuk is de meest zuidelijk voorkomende boomsoort

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

GROEN, GROENER, GROENST

Sinds de opening in 1950 is Vogelpark Avifauna uitgegroeid tot een oase van groene natuur in een steeds dichter bevolkte Randstad. Het vele groen draagt niet alleen bij aan de beleving van bezoekers, maar maakt ons dierenpark ook tot een essentieel onderdeel van het recreatieve landschap van Zuid-Holland. We geven dan ook veel prioriteit aan het behoud en de versterking van de groenstructuur. Wist je bijvoorbeeld dat we werken met zeer gedetailleerde beplantingsplannen? Daarin benutten we iedere vierkante meter van het park om de verschillende gebieden een gevarieerd en natuurlijk aangezicht te geven.

Avifauna Scheurkader