ONZE NATUUR

Noorse esdoorn

De Noorse esdoorn heeft zijn oorsprong in Scandinavië, maar is over heel Europa te vinden. Het zijn hoge bomen die in herfst gekenmerkt worden door hun prachtige herfstkleuren. Deze esdoorn heeft een vrij lage boomkruin, die vaak al begint op twee meter hoogte. De grote kruin biedt niet alleen veel schaduw, maar ook veel beschutting voor vogels en insecten.
Rode Panda
Beukenblad Met Blur

Stradivarius

Het hout van de Noorse esdoorn is licht van kleur en tamelijk hard. Het wordt dan ook gebruikt voor meubels, keukens en zelfs muziekinstrumenten. Deze boom is daardoor verbonden aan een bijzondere geschiedenis. De Italiaanse vioolbouwer Antonius Stradivarius gebruikte namelijk hout van de Noorse esdoorn voor de rugzijde van zijn violen.

Stradivarius is ’s werelds bekendste vioolbouwer en zijn instrumenten worden gezien als de zuiverste en beste violen. Eén van zijn violen uit 1721, genaamd ‘Lady Blunt’, heeft op een veiling in 2011 maar liefst 11 miljoen euro opgebracht. Wat nou precies de reden is voor die unieke klank wordt nog steeds onderzocht, maar voor Stradivarius telde alleen de kwaliteit. Daarom heeft hij in al zijn violen het hout van de Noorse esdoorn verwerkt.

Rondje Noorse Esdoorn
Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Engelse naam

Norway maple

Wetenschappelijke naam

Acer platanoides

Herkomst

Europa (Scandinavië)

Bloeitijd

April - mei

Hoogte

20 meter

Bijzonderheden

Stradivarius koos voor zijn violen altijd voor deze houtsoort.

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

NATUURBELEVING

Avifauna heeft van oudsher altijd veel geïnvesteerd in de beplanting van het park, maar het karakter daarvan is wel veranderd. Waar het groen voorheen vooral de functie van een siertuin had, geven we nu meer ruimte aan de natuur. Een bezoek aan het park wordt zo een echte natuurbeleving. Die aanpak is relatief nieuw voor Avifauna, maar past volledig in onze missie om de natuur te beschermen en de biodiversiteit te bevorderen. We zijn vastbesloten om niet machteloos aan de zijlijn toe te kijken hoe de natuur verarmt of zelfs verdwijnt. Help je ons daarbij?  

Avifauna Scheurkader