ONZE DIEREN

Oranje rotshaan

Oranje rotshanen bewonen de tropische regenwouden in het noorden van Zuid-Amerika. Hun naam danken zij aan de prachtige oranje kleur van de mannen, en aan het feit dat de vogel broedt op rotswanden. De vogels in Avifauna zijn trouwens afkomstig uit een inbeslagname. Wij hebben de dieren opgevangen nadat zij door de douane waren ontdekt als illegale smokkelwaar. In ons park vinden zij een veilig thuis.
Papegaai
Vallende Veren

Oranje boven!

De oranje rotshaan eet hoofdzakelijk vruchten, waarvan hij de zaden verspreidt in zijn directe leefomgeving. Opvallend is dat je vaak precies kunt zien welke vruchten deze vogels het meest eten. Dat kun je namelijk herkennen aan de bomen die rondom de nest- en slaapplaatsen groeien, op de plaatsen waar de oranje rotshaan zijn ontlasting achterlaat. 

 

Waar de mannetjes oranje zijn, zijn de vrouwtjes eerder donkerbruin/grijs. Beide geslachten hebben een opstaande kam op de kop, die bij de mannen iets groter is. Jonge mannen lijken op vrouwtjes en krijgen langzamerhand steeds meer oranje veren. Pas na drie jaar zijn ze helemaal oranje. In het vogelpark vind je oranje rotshanen in ‘De Pantanal’, in onze Tropenhal. Het mannetje valt je vast meteen op, maar kun je ook het vrouwtje herkennen?

Oranje rotshaan

De oranje rotshaan

Avifauna Scheurkader

feiten en weetjes

Weetjes over de oranje rotshaan

Engelse naam

Guianan cock-of-the-rock

Wettenschappelijke naam

Rupicola rupicola

Leefomgeving

Tropische regenwouden in Zuid-Amerika

Voeding

Overwegend vruchten

Gewicht

200 tot 250 gram

Nestgrootte

1 of 2 eieren

Broedtijd

27 tot 29 dagen

IUCN-status

Niet bedreigd

Avifauna zet zich in

…om kwetsbare of bedreigde diersoorten te behouden. Met onze bijzondere vogelcollectie en de deskundigheid van onze medewerkers leveren wij een bijdrage aan het behoudt van biodiversiteit, zowel in het park en de regio.

WIST JE DAT DE MANNETJES ZICH SOMS WEL VIJF DAGEN UITSLOVEN OM DE GUNSTEN VAN EEN VROUWETJE TE WINNEN?

Bij de broedlocatie van oranje rotshanen bevindt zich een ‘lek’. Dit is een soort arena, waar mannelijke vogels samenkomen om de vrouwtjes het hof te maken. Op deze plek laten ze zichzelf niet alleen van hun mooiste kant zien; er wordt ook gevochten. Dit kan soms uren en zelfs dagen duren, waarna de mannen geheel uitgeput zijn. Het zijn de vrouwtjes die een eind aan dit vermoeiende ritueel maken, door een mannetje uit te kiezen. Het gebruik van een lek, gecombineerd met een ingewikkeld baltsgedrag, is wereldwijd slechts van enkele vogelsoorten bekend.  

Avifauna Scheurkader